asSalamuaLa!Kum..juz koL me miRa jew...stiLL studnt g..sajew mau kngsi2 ckit cTer lam mY bloG nyh...kowd2 ad iktibar taw pandUan k lam ctr mirA nyh..aminn....insyaLLah,kTa kngsi sma2 noh ctr nyh..juz enJoy...^^

Jumaat, 11 November 2011

kEbAikAN MENANGiS

Posted by ˙˙::ɐɹ‾ǝıɯ::˙˙ at 10:26 PTG
Reactions: 
0 comments

siapa kat sini suka menangis ?
siapa kata menangis tu tak berguna ? setiap yang dicipta oleh tuhan ada kelebihannya tahu ! 
jom kita tengok apa kelebihan menangis ! 

 

membantu penglihatan
air mata ternyata membantu penglihatan seseorang , jadi bukan hanya mata itu sendiri .. cecair yang keluar dari mata dapat mencegah dehidrasi pada membran mata yang boleh membuat penglihatan menjadi kabur ..

membunuh bakteria
tak perlu ubat titis mata , cukup air mata yang berfungsi sebagai antibakteria semulajadi .. di dalam air mata terkandung cecair yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95 peratus bakteria-bakteria yang tertinggal dari keyboard komputer , pegangan tangga dan tempat-tempat yang mengandungi bakteria , hanya dalam 5 minit ..

meningkatkan mood
seseorang yang menangis boleh menurunkan level tekanan dan mengembalikan mood yang lebih baik .

mengeluarkan racun
seorang ahli biokimia , William Frey telah melakukan beberapa kajian tentang air mata dan mendapati bahawa air mata yang keluar dari hasil menangis kerana emosional ternyata mengandungi racun .. tapi jangan salah faham , keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahawa ia membawa racun dari dalam tubuh dan mengeluarkannya melalui mata ..
mengurangkan stress
bagaimana menangis boleh mengurangkan stress ? air mata ternyata juga mengeluarkan hormon stress yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin . selain menurunkan level stress, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi .

mengeratkan hubungan silaturahim
selain baik untuk kesihatan fizikal, menangis juga boleh membantu mengeratkan hubungan silaturrahim . biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya di depan rakan-rakannya atau seseorang yang boleh memberikan sokongan , dan hal ini boleh meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosial ..

melegakan perasaan
semua orang rasanya akan berasa demikian . walaupun telah menghadapi pelbagai masalah dan cubaan , namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega ..

 

Selasa, 28 Jun 2011

iMAGiNASi itU PERlU

Posted by ˙˙::ɐɹ‾ǝıɯ::˙˙ at 8:42 PG
Reactions: 
0 comments




Siapa kat sini tak pernah berimaginasi?
kalau tak pernah tuh memang sah kOrang bukan Orang tapi errr .. ent0h la .
 bila saya nak kahwin nanti .. wahai bakal suami saya , dengar sini ..
saya nak cincin berlian 10 karat satu , rumah banglo satu ( istana pOn bOleyh ~ :P ) , 2 ekor kuda , set barang kemas satu , lamborghini satu , pembantu rumah ,. lagi .. beg tangan .. blablabla .. kasut ..blablabla ~
(demand sungguh=.=")
 memang sah-sah bakal suami saya akan cari Orang lain .
Ouh , wahai bakal suami saya , itu hanyalah imaginasi , jangan risau ye .. kekekkee

~


Ouh ~ Hanyalah imaginasi ..

ukeyh ,hari ini cheq nak cerita pasai imaginasi atau sesetengah Orang cakap 
mengelamun ..
sebenarnya imaginasi neh bagus untuk kita yer kawan-kawan sekalian .. 
hee ~sebelum tuh , apa kebenda imaginasi neh ? 
imaginasi ialah prOses pembentukan citra mental dari Objek persepsi atau 
pemikiran dalam ketiadaan rangsangan luaran , iaitu prOses membayangkan 
sesuatu di dalam fikiran .
haaa ~ hebat tak aku ? tehee ~ terima kasih kat encik gOogle ..


mengapa imaginasi itOh penting ?
imaginasi memainkan peranan utama dalam kehidupan seharian .
untuk mencapai sesuatu yang berharga , kita harus menggunakan imaginasi
untuk merumuskan kOnsep yang kita inginkan , dan kemudian menukarkan 
kOnsep tersebut ke dalam bentuk yang sebenar .
jika kita dapat membayangkan sesuatu , maka kita boleh menjadikan ia sebagai 
satu visi dan mencipta realiti dari itu .
dengan kata lain , kita akan cuba untuk jadikan satu imaginasi itu bertukar kepada 
realiti lar .

dan dalam pembentukkan imaginasi saya , Of cOurse , dOraemOn memainkan 
peranan yang penting .
hahah ! haa ~ sapa tak kenai dOraemOn ? tak kenal ? tipOo sangat lar tuh ..
setiap alat ajaib yang dOraemOn keluarkan adalah benda-benda yang ingin saya 
miliki dahulu .

' kan best klu ade pintu kemana saja , bOleyh aku g LOndOn .. ' ( dulu , aku just taO 
LOndOn je luar Malaysia .. tataO lar pasaipa , mungkin sebab dOk  
nyanyi LOndOn bridge is falling dOwn , falling dOwn .. ~~ 
Oh , aku dah lupaa ..
kalau sekarang neh , aku akan cakap ' kan best klu ada pintu kemana saja tuh , 
senang sikit nak hangOut ngan kawan sama2 .. takpayah fikir pasal transpOrt 
bagai ~ '
Oh , senang-senang ..
' kan best klu ade pOket dOraemOn , bOleyh aku buat keluar barang gempak2 ..'




lepas ini kOrang bOleh lar pergi mengelamun banyak-banyak ek !
tapi ingat , berimaginasi yang pOsitif tau !
berimaginasi memang tiada batasan .
jangan pula mengelamun tengah-tengah gOyang kaki tiba-tiba hujan duit turun 
atau tanam pOkok tumbuh daun duit . kalau macamtu , memang tak kemana lah 
nampaknya .


btw , terserah lar kan kita nak berimaginasi macam mana . kita yang rancangkan 
apa yang kita nak dalam imaginasi itu . that is yOur Own wOrld .. hOhOh !



ukeyh ! selamat berimaginasi .. hee ~

Khamis, 23 Jun 2011

jOM RElAkS ~

Posted by ˙˙::ɐɹ‾ǝıɯ::˙˙ at 9:31 PG
Reactions: 
0 comments
 Salam .. 

jOm relaks dgn tv3 ! kekeke ~
ade tgOk citer dOngeng tadih .
~ dOngeng si bungsu & dOmba ~
best ! tataO knp rase best sgt .

eh ! spe tengOk ?
ta tengOk ?alOrh ~~
baru ingat nak tanye sape herO dy tuh .
nsem larh ! suka !

awww ~~
knp nsem + chumey sgt tataO ~!
~~~
slalunyer ta tengOk pOn cter dOngeng2 jOm relaks tv3 tuh .
tp , tp , tp ..bile tengOk herO citer tuh ..

shuka nyeww ~!
trOih dOk dpan tv . ta bgOn dah ! kekeke ~
herO citer tuh muka dy ala ala Kim Hyun Joong jgak arh ~


Kim Hyun Joong

~~alarrr ~ ta bOley nk cOmpare .
hee ~ gmbar herO tuh ta dak plak !
ta ley nk carik ,
cOz , nama dy saia tataO ~ kekeke


suka , suka , suka !





















Khamis, 16 Jun 2011

MASA UNtUk MEMbElit lidAh !

Posted by ˙˙::ɐɹ‾ǝıɯ::˙˙ at 8:36 PG
Reactions: 
0 comments


kalau nak belajar lancarkan percakapan bahasa omputih korang , silalah practice baca kuat-kuat dan pantas ayat-ayat di bawah nih ..
Amaran: sesiapa yang ada masalah menyebut beberapa huruf seperti S , Z or F ... dinasihatkan agar berhati-hati okayy .. huhuhu ...



Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
a peck of pickled peppers Peter Piper picked,
if Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

 

I wish to wish the wish you wish to wish,
but if the wish you wish the witch wishes,
I won't wish the wish you wish to wish.


How many cookies could a good cook cook
if a good cook could cook cookies??
a good cook could cook as much cookies
as a good cook who could cook cookies.



How much wood could Chuck Wood's woodchuck chuck,
if Chuck Wood's woodchuck could and would chuck wood??
If Chuck Wood's woodchuck could and would chuck wood,
how muck wood could and would Chuck Wood's woodchuck chuck?
Chuck Wood's woodchuck would chuck,
he would, as muck as he could,
and chuck as much wood as any woodchuck would,
if a woodchuck could and would chuck wood.



Through three cheese trees three free fleas flew,
while these fleas flew, freezy breeze blew,
freezy breeze made these three trees freeze,
freezy trees made these trees cheese freeze,
that's what made these three free fleas sneeze.



A twister of twist once twisted a twist,
a twist that he twisted was a three-twisted twist,
if in twisting a twist one twist should untwist,
the untwisted twist would untwist the twist.



How many berries could a bare berry carry if a bare berry could carry berries? well, they can't carry berries (which could make you very wary), but a bare berry carried is more scary.



Yellow butter, purple jelly, red jam, black bread, spread it thick, say it quick,
yellow butter, purple jelly, red jam, black bread, spread it thicker, say it quicker,
yellow butter, purple jelly, red jam, black bread, don't eat with your mouth full.



If you understand, say "understand"
if you don't understand, say "don't understand"
but if you understand and say "don't understand"
how do I understand that you understand?? understand!



As he gobbled the cakes on his plate,
the greedy ape said as he ate,
the greener green grapes are,
the keener keen apes are,
to gobble green grape cakes,
they're great!



A fly and flea flew into a flue,
said the fly to the flea, "what shall we do??"
"let us fly" said the flea,
said the fly; "shall we flee"
so they flew through a flaw in the flue.



Betty Botter bought some butter, but she said the butter's bitter,
if I put it in my batter, it will make my batter bitter,
so, she bought some better butter, better than the bitter butter
and she put it in her batter and her batter was not bitter,
so, it was goos that Betty Botter bought some better butter.



She sells a sea shells on the sea shore,
the sea shells she sells are sea shells I'm sure,
so if she sells sea shells on the sea shore,
I'm sure that the shells are sea shore shells.



When a doctor doctors a doctor,
does the doctor doing the doctoring?
doctor as the doctor being doctored wants to be doctored or
does the doctor doing the doctoring doctor as he wants to doctor?



Imagine an imaginary menagerie manager,
imagining managing an imaginary menagerie.



A skunk sat on a stamp and thunk the stump stunk,
but the stump thunk the skunk stunk.



Father Francis form France fried five fresh fish for five friends from France.



Moses supposes his toeses are roses,
but Moses suppose erroneously,
for Moses he knowses his toeses aren't Roses,
as Moses supposes his toeses to be.



Once a fellow meet a fellow in a field of beans,
said a fellow to a fellow, "if a fellow asks a fellow, can a fellow tell a fellow what fellow means?"



I thought a thought,
but the thought I thought wasn't the thought I thought I thought,
if the thought I thought I thought had been the thought I thought,
I thought I wouldn't have to thought so much...



Khamis, 24 Februari 2011

CERitA SEdEYh NEYh ~

Posted by ˙˙::ɐɹ‾ǝıɯ::˙˙ at 9:21 PG
Reactions: 
0 comments
 Salam .. 

" Abang ni , pakai tu elOk-elOk la sikit , " kata Julia lembut sambil membetulkan pakaian Ahmad . Ahmad tersenyum memandang isterinya .
" Cantik isteri abang hari ni , " Ahmad mencubit pipi Julia lembut .
" Ayah ! Ayah ! Cepat la Yah , " Liz dan Lin meluru masuk ke bilik kerana dah tak sabar-sabar nak bertOlak pulang ke kampung .
" Yelah , yelah . Ayah dah siap ni . "
Julia hanya tersenyum melihat suaminya itu melayan karenah anak-anak mereka yang cOmel dan manja .
" Abang , dah lama kita tak balik kampung macam ni , ye ? "
" Iyelah , maklumlah abang ni sibuk dengan urusan perniagaan . Baru kali ni abang ada peluang untuk cuti panjang . " Ahmad berkata kepada isterinya yang tercinta.
Perjalanan daripada KL ke Teluk Intan mengambil masa lebih kurang empat jam . Liz dan Lin dah pun terlelap kat kerusi belakang . Begitu juga dengan isterinya , Julia . " Tak sabar rasanya nak tiba kat kampung , " Ahmad berkata dalam hati .
Sedikit demi sedikit Ahmad menekan minyak keretanya . Semakin lama keretanya semakin laju dan Ahmad semakin serOnOk . Ahmad dah tak sabar untuk segera sampai ke kampungnya . Pedal minyak ditekannya lagi dan HOnda Civicnya mula memecut . Ahmad cilOk kiri , cilOk kanan . Habis semua kenderaan dipOtOngnya . Bangga betul Ahmad masa tu . Terlupa dia sekejap pada anak dan isterinya yang sedang tidur .
" Eh abang , kenapa bawa laju sangat ni ? " Tiba-tiba Julia terjaga dari tidurnya .
" Tak ada apa la sayang , rileks .. cepat sikit kita sampai kampung nanti . "
" Sabar bang , sabar . Biar lambat tak apa ... jangan laju sangat bang , Julia takut . " Julia cuba memujuk Ahmad supaya memperlahankan kenderaannya .
" Rileks sayang , tak ada apa-apa , " Ahmad terus memOtOng bas ekspress didepannya tanpa was-was .
" Haaa .. kan , tengOk . Tak ada apa-apa kan ? " kata Ahmad setelah berjaya memOtOng bas ekspres tadi .
" Sudah la tu bang . "
" Ha . . tu ada satu lagi bas ekspres . Julia tengOk abang mOtOng dia aaa .. " Ahmad terus masuk gear 3 , pedal minyak ditekannya hingga jejak ke lantai . Ahmad terus membelOk ke kanan untuk memOtOng dan .. di depannya tersergam sebuah lOri balak yang besar dan gagah dan ...... BANG ! !
" Julia .. bangun nak , " sayup-sayup terdengar suara emaknya .
Julia membuka matanya . Dia terlihat emaknya di situ ." Mana abang Ahmad mak ? Macammana dengan suami saya , mak ? Liza , Linda . ? Mana anak-anak saya mak ? " Bertubi-tubi Julia menyOal emaknya . Julia tak dapat menahan kesedihannya lagi . Julia menangis semahu-mahunya di depan emaknya . Emaknya memandang Julia tepat-tepat .
" Macamana dengan suami Julia mak , abang Ahmad ? " Julia masih terus menangis .
PANGGG !! Kepala Julia ditampar Oleh emaknya dengan tiba-tiba . Julia terdiam . Kenapa emaknya buat dia macam tu ?
" Banyak la engkau punya suami ! Muka dahlah tak cun , belajar pun malas , kerja pun takde , ada hati nak berlaki . Apa punya anak dara la kau ni ? ? Tu la , tidur lagi senja-senja macam ni !
Dah ! Bangun pegi sembahyang ! Asar pun dah nak habis ! " emaknya terus merungut sambil berlalu keluar ...... dan Julia tersengih keseOrangan . Rasa macam nak masuk dalam tin biskut !




MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com
 

! ! ∩Ɯ∀ʞ ᴎ∀p ∀ıp '∩ʞ∀ ! ! Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea